Afhankelijk van uw wensen kan een crematie of begrafenis heel groots worden of juist heel ingetogen. De keuzes die u maakt bepalen de uiteindelijke kosten van een uitvaart, zoals opbaren thuis of in een rouwcentrum, advertenties in landelijke kranten, extra tijd in de aula of koffiekamer, volgwagens en versnaperingen. Wanneer er een beperkt budget is hoeft dat een persoonlijk afscheid niet in de weg te staan. Een afscheid in kleine kring thuis is ook heel mooi en intiem. Samen kunnen we zoeken naar een uitvaart die binnen het budget past.

Bent u verzekerd? De meest voorkomende uitvaartverzekeringen zijn:

Naturaverzekering
Dit houdt in, dat u een basispakket met diensten wordt aangeboden. Alle andere keuzes die u maakt dan omschreven in de polis of voorwaarden, bijvoorbeeld een andere kist, advertenties, consumpties, extra tijd in de aula e.d. worden aan u extra in rekening gebracht.
De verzekeraar heeft bovendien afspraken met een uitvaartonderneming, daarom bent u meestal niet vrij om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Kiest u toch voor een uitvaartverzorger die niet voor deze verzekeraar werkt dan wordt er een bedrag uitgekeerd dat lager is dan wat er op de polis vermeld wordt.

U zult misschien denken dat u dan duurder uit bent. Dat is echter nog maar de vraag, omdat de prijzen van grotere ondernemingen meestal hoger liggen dan die van een kleinere onderneming.

Sommen- of kapitaalverzekering
Er wordt een bedrag uitgekeerd en u bent helemaal vrij om zelf uw keuzes te maken, ook wat de uitvaartverzorger betreft.